ABS Autoherstel: duidelijke communicatie is basis van veilig werken aan EV’s
Duidelijke communicatie is basis van veilig werken aan EV (Foto: Shutterstock)

ABS Autoherstel: duidelijke communicatie is basis van veilig werken aan EV’s

Volgens autoschadeherstelketen ABS Autoherstel is duidelijke communicatie de basis van veilig werken aan elektrische auto’s. Adviseur Techniek en Opleiding Willy Sprockel van ABS stelt dat elektrische auto’s het schadeherstelproces veranderd hebben en dat het belangrijk is om mee te gaan met de ontwikkelingen en innovaties in de branche.

In een blog op de website van ABS Autoherstel gaat Sprockel dieper in op de impact van elektrische voertuigen in de werkplaats en hoe deze voertuigen in het schadeherstelproces passen. “In de basis blijft een voertuig een voertuig”, aldus Sprockel. “Ook een EV met schade is niet meer dan een auto met schade. Alleen komt er een aantal handelingen bij voordat we echt aan de slag kunnen met die schade.”

Volgens Sprockel zijn we opgegroeid met voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. “We weten wat we kunnen verwachten als een ‘traditionele’ auto de werkplaats binnenrolt, maar een paar jaar geleden veranderde er toch iets aan die auto. Met de elektrische voertuigen kwam er iets anders de werkplaats inrollen. Een voertuig met andere gevaren, het was een compleet nieuwe wereld voor autoschadeherstel.”

Certificering is niet genoeg

Sprockel stelt verder dat het “leuk is dat we de papiertjes hebben, maar dan hebben we ook nog de juiste apparatuur en gereedschappen nodig. Als dat op orde is, dan komt de belangrijkste stap: zorgen dat het ‘Veilig werken aan EV’s’ in ons schadeherstelproces geïmplementeerd wordt.”

Schadeherstel aan een elektrische auto begint volgens Sprockel al bij de schademelding. “Bij het ingeven van het kenteken wordt direct duidelijk dat het om een elektrisch voertuig gaat. En dan moet de werkverantwoordelijke direct besluiten nemen voordat het voertuig de werkplaats inrolt.”

“De werkverantwoordelijke moet van tevoren al een aantal belangrijke beslissingen nemen die de veiligheid van degenen die aan de auto gaan werken waarborgen”, aldus Sprockel. “Daarom blijft het zaak om tijdens het herstel te blijven communiceren en om alles te checken en daarna nog een keer te controleren. Goede communicatie is essentieel om veilig te kunnen werken. Zeker met spanning op de werkvloer.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.