Na 10 jaar weer forse stijging auto-inbraken
(Foto: Shutterstock)

Na 10 jaar weer forse stijging auto-inbraken

Er is voor het eerst in tien jaar weer een forse stijging van het aantal auto-inbraken geconstateerd. De afgelopen tien jaar was er juist een daling in het aantal inbraken te zien, zo meldt vergelijkingswebsite Independer.

Vorig jaar werden, volgens Independer, 43.200 auto-inbraken (118 per dag) gepleegd. Dit is een stijging van 11,8 procent ten opzichte van 2021, terwijl er de afgelopen tien jaar juist een daling in het aantal inbraken te zien was. De stijging van het aantal auto-inbraken blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente Politiedata. Nergens in Nederland nam het aantal auto-inbraken zo sterk toe als in de provincie Groningen. In 2022 werd er hier bijna twee keer zo veel ingebroken in auto’s als het jaar ervoor, een stijging van 96,2 procent. Ook in Drenthe (+71,7%) en in Limburg (+44,1%) was sprake van een forse stijging.

Premies

In Flevoland vond vorig jaar een sterke afname plaats en werden er 23 procent minder auto-inbraken gemeld dan het jaar ervoor. Ook in Utrecht (-8,5%) en Gelderland (0,6%) werd minder vaak ingebroken. In Amsterdam waren er ruim 1.000 inbraken meer dan een jaar eerder. Opvallend is dat er in één Amsterdamse buurt de Amsterdamse Poort vlakbij de Arena meer auto-inbraken plaatsvonden dan in 305 gemeenten.

De stijging in het aantal auto-inbraken kan, volgens expert autoverzekeringen Menno Dicks van Independer, effect hebben op de premies. “Die kunnen namelijk per buurt anders zijn. Want als het risico op diefstal hoger is geworden. Dan wil de verzekeraar dit risico afdekken en dat betekent een hogere premie.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.