Politie Noord-Nederland waarschuwt BMW-rijders voor inbrekers
(Foto: Shutterstock)

Politie Noord-Nederland waarschuwt BMW-rijders voor inbrekers

De politie in Noord-Nederland waarschuwt voor een inbrakenreeks waarbij auto’s van BMW het doelwit zijn. Sinds 19 januari kwamen er bij de politie zestien meldingen van inbraken in auto’s van het Duitse merk binnen. Het gaat om incidenten in Groningen, Friesland en Drenthe, met het zwaartepunt in de Groningse gemeente Westerkwartier (waar onder meer de plaatsen Marum en Zuidhorn liggen).

De inbrekers gaan gericht te werk, zo legt de politie uit. Om in de BMW te komen, maken de inbrekers een gat in het portier ter hoogte van de elektrische ruit. Zo kunnen ze gemakkelijk de ruit van het portier laten zakken. De inbrekers maken gebruik van specialistisch gereedschap. Op het eerste oog is er weinig braakschade zichtbaar.

Bij de auto’s worden onder meer het stuur met de airbag, het dashboard, de multimedia- en navigatie-apparatuur en airbag aan de passagierskant weggenomen. Het schadebedrag loopt vaak op tot boven de 10.000 euro. De auto-inbraken vinden vooral in de late avond en ’s nachts plaats. ‘We houden er rekening mee dat het gaat om mobiel banditisme. Dat zijn internationaal rondtrekkende criminele bendes, die hun geld verdienen met het plegen van misdrijven,’ aldus de recherche Noord-Nederland. Alle auto’s stonden in de buitenlucht, er zijn geen garages opengebroken.

‘Vrij spel’

Ronnie Bos uit Delfzijl vertelt aan de Groningse RTV Noord dat hij ‘geluk had’ dat het beveiligingsysteem van zijn BMW afging. “Ik ben direct opgestaan, maar ze waren al weg. Ze zijn hem gesmeerd toen het alarm afging. Maar mijn deur is wel kapot, daar zal een nieuwe in moeten”, zo legt hij uit aan RTV Noord. “Ze probeerden het alarm onschadelijk te maken. En daarna het raammechanisme. Als ze dat lukt, dan hebben ze vrij spel en kunnen ze alles meenemen wat ze willen”, aldus Bos.
De getroffen plaatsen per provincie:

Groningen:

 • Delfzijl, 1.
 • Bedum, 2.
 • Haren, 2.
 • Leek, 3.
 • Marum, 2.

Friesland:

 • Drachten, 3.
 • Goutum, 2.

Drenthe:

 • Roden, 1.

Dit bericht heeft één reactie

 1. R van de Ven

  Vorig jaar waren ze in Noord-Holland en hebben toen een rondje langs de dorpen daar gedaan.
  Ook door een gat in het linker portier te maken. vaak gaat het alarm niet af.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.