Toename autoschade door meer en grotere eikels
Toename autoschade door meer en grotere eikels (Foto: Shutterstock)

Toename autoschade door meer en grotere eikels

Meer en grotere eikels veroorzaken deze herfst in toenemende mate schade aan auto’s. Door de mooie en warme zomer en het natte najaar zijn er dit jaar meer en grotere eikels.  Volgens Vereniging Wildbeheer Veluwe viel op de Veluwe vorig jaar ongeveer 1.130.000 kilo eikels uit bomen. Dit jaar is dat tot nu toe al 4.385.000 kilo, bijna drie keer zoveel. De kans dat een auto door vallende eikels getroffen wordt is het grootst in Noord-Brabant.  

Nick Stokker van autoschadebedrijf Koops werd geïnterviewd door RTL Nieuws en ziet normaal gesproken een à twee auto’s per jaar met schade door eikels. “Maar dit jaar zijn het er al zo’n zeven.”

Eikelschade lijkt op hagelschade

De schade is dit jaar volgens Stokker van een ander niveau. “Er zitten meer deuken in de auto’s en die deuken zijn ook groter. Gisteren kwam er nog een auto met eikelschade binnen, het leek net of hij forse hagelschade had.” 

“De schade is afhankelijk van het soort auto”, zegt Stokker. “Dat heeft te maken met de kwaliteit en dikte van het staal. Een Kia loopt bijvoorbeeld eerder schade op dan een BMW. Dit soort deuken kunnen we van binnenuit wegdrukken. Meestal ben je er wel voor verzekerd, want het valt onder stormschade. Maar het kan verschillen per polis.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.