VVN: 25 procent meer verkeersongevallen dan vorig jaar
Foto: Shutterstock

VVN: 25 procent meer verkeersongevallen dan vorig jaar

Uit ongevalsdata van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) blijkt dat het aantal ernstige ongevallen in eerste drie kwartalen van 2022 met 3194 is gestegen tot 16.224. Volgens Veilig verkeer Nederland is dit een toename van bijna 25 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

VVN meldt dat ook het aantal ongelukken met blikschade met 6104 naar 55.534 incidenten is gestegen. De hoogte van de cijfers is volgens portefeuillehouder verkeer van de Nationale Politie Paul Broer te wijten aan de hogere verkeersdrukte op de wegen. “Het is overduidelijk dat nu we weer meer naar kantoor gaan het veel drukker is. Dit heeft negatieve consequenties voor de ongevalscijfers.”

Menselijk falen belangrijkste oorzaak

Volgens VVN woordvoerder Rob Stomphorst zijn mensen zelf de voornaamste oorzaak van de ongelukken. “Ongeveer 95 procent van alle verkeersongevallen ontstaat als gevolg van menselijk falen. De mens is de zwakste schakel en daar moeten we ons op richten. De grootste winst kunnen we boeken door het indammen van (te) hoge snelheden, het voorkomen van alcohol, drugs en lachgas tijdens deelname aan het verkeer en het uitschakelen van interactieve communicatie via de smartphone tijdens het rijden.”

Broer en Stomphorst vinden dat politiek en politie hun focus moeten richten op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Broer hoopt dat dit gebeurt bij afwegingen op lokale, provinciale en landelijke overleg- en beslistafels. “Ook is het noodzaak dat organisaties weggebruikers blijven voorlichten, aanspreken en een beroep op hun verantwoordelijkheid doen. En in het verlengde van die aanpak zal de politie naar vermogen blijven handhaven.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.