Chemieconcern 3M aansprakelijk voor PFAS-schade Westerschelde
Hoofdkantoor 3M Delft Nederland (Afbeelding: Google Streetview)

Chemieconcern 3M aansprakelijk voor PFAS-schade Westerschelde

Het Amerikaanse chemiconcern 3M is aansprakelijk voor de schade die PFAS in de Westerschelde heeft veroorzaakt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat van minister Mark Harbers heeft 3M in een brief laten weten dat het bedrijf de schade moet vergoeden.

Het nieuws is bekend gemaakt door de Rijksoverheid. Volgens Harbers zit er te veel PFAS in de Westerschelde. “Dat leidt tot zorgen bij omwonenden, maar ook tot financiële schade bij bijvoorbeeld vissers en Rijkswaterstaat. Ik vind dat de vervuilers moeten betalen, niet de gebruikers en beheerders. Het aansprakelijk stellen van 3M past bij dat uitgangspunt.”

3M, produceert onder andere in Zwijndrecht producten zoals lijmen, kitten, maskeringtape voor automotive toepassingen. Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen)) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en komen van nature niet in het milieu voor. Voorbeelden van PFAS zijn GenX, PFOA(perfluoroctaanzuur ) (perfluoroctaanzuur) en PFOS(perfluoroctaansulfonaten) (perfluoroctaansulfonaten). PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid.

Schade op het ecosysteem

Hoewel inmiddels merendeels inzichtelijk is op welke gebieden er schade is geleden, moet nu uitgezocht worden voor welk deel van de PFAS-vervuiling 3M verantwoordelijk is. “Op basis van dat onderzoek kan een bedrag worden gehangen aan de schade op het ecosysteem en de economische schade van Rijkswaterstaat en derde partijen”, aldus Rijksoverheid.

Harbers heeft vorig jaar al laten weten dat Rijkswaterstaat de geleden schade ging inventariseren. “Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor extra monitoring en om kosten voor het verwijderen van verontreinigd slib.” In februari werd bekend dat Zeeuwse ondernemers zoals vissers en campingeigenaren hun geleden schade kunnen opgeven bij een door de provincie Zeeland geopend loket.

3M heeft volgens Rijksoverheid het Nederlandse ministerie uitgenodigd voor een gesprek. Harbers heeft de uitnodiging geaccepteerd en wil op dat moment ook graag de aansprakelijkstelling bespreken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.