Inspectie: Veiligheidsrisico door velgen zonder goedkeuring
Veiligheidsrisico door lichtmetalen velgen zonder goedkeuringseisen (Foto: ILT)

Inspectie: Veiligheidsrisico door velgen zonder goedkeuring

Er zijn volgens Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland velgen te koop waarvoor geen goedkeuringseisen gelden en daardoor een gevaar voor de verkeersveiligheid opleveren. ILT stelt na een verkennend onderzoek dat de lichtmetalen velgen na een botsing of daarna na verloop van tijd doorscheuren en het uiteindelijk begeven.

De ILT kan op basis van de huidige wetgeving het veiligheidsrisico niet aanpakken of beperken en geeft daarom dit signaal af. Aanleiding voor het onderzoek was een melding dat er velgen zonder goedkeuringseisen op de markt werden aangeboden. Omdat de goedkeuringseisen ontbreken is ook niet bekend voor welke voertuigen de velgen geschikt zijn. Volgens ILT vallen deze velgen niet onder het hun toezicht, maar wil de inspectie toch een beeld krijgen van de mogelijke risico’s bij het gebruik ervan.

Negen typen velgen

De ILT selecteerde negen typen velgen die op veel verschillende auto’s passen, met een verkoopwaarde in het lagere marktsegment. De velgen zijn onderworpen aan drie tests uit het VN/ECE-Reglement nr. 124: de roterende buigtest, roltest en botstest. Er is getest met twee wiellasten. De ene wiellast is bepaald aan de hand van informatie die bij de velg hoort. Het blijkt dat de helft van acht typen velgen zonder goedkeuringseisen de tests niet doorstaat. De andere wiellast is bepaald op 750 kilo, waarmee een groot aantal type auto’s is vertegenwoordigd. Nu doorstond 67 procent van de 9 typen velgen de tests niet.

Uit de uitkomsten van de tests zijn er, volgens ILT. sterke aanwijzingen dat velgen waar geen goedkeuringseisen voor gelden een behoorlijk veiligheidsrisico met zich meebrengen. Omdat niet bekend is voor welke auto’s de velg geschikt is, is er sprake van een extra risico.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.