Diefstal plug-in hybride Toyota’s neemt ‘verontrustende’ vormen aan
Afbeelding ter illustratie (Shutterstock)

Diefstal plug-in hybride Toyota’s neemt ‘verontrustende’ vormen aan

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) noemt de toename van het aantal gestolen plug-in hybride Toyota’s verontrustend. Volgens LIV zijn er het afgelopen jaar bijna twee keer zoveel gestolen dan een jaar eerder: 574 in 2021 tegenover 1.002 in 2022.

Het aantal diefstallen van elektrische en hybride voertuigen blijft volgens het Verbond van Verzekeraars (VvV) stijgen. Hybride Toyota’s zijn volgens het verbond grotendeels verantwoordelijk voor de toename. Zo is de hybride Toyota RAV 4 de meest gestolen auto Nederland, vorig jaar verdwenen er 465 en werden er er slechts 158 (34%) teruggevonden.

Volgens LIV-adviseur André Bouwman is het opvallend dat plug-in hybride voertuigen met verbrandingsmotor het meest gestolen worden gestolen. “Volledig elektrische voertuigen verdwijnen relatief weinig. Een reden hiervoor kan zijn dat de afzetmarkt van de hybride voertuigen die vooral in Afrika ligt, nog steeds toeneemt. Laadpalen zijn daar immers geen gemeengoed.”

Additioneel beveiligingssysteem

Toyota neemt het probleem volgens VvV zeer serieus en heeft maatregelen genomen. “Onze RAV4-modellen worden nu standaard afgeleverd met een additioneel SCM-goedgekeurd Toyota-beveiligingssysteem. In bijna alle diefstalgevallen bleek dat er sprake was van voertuigen die niet van een SCM-goedgekeurd systeem waren voorzien.”

Voor rijders van een RAV4 uit eerdere modeljaren en voor de C-HR heeft Toyota naar eigen zeggen maatwerk beschikbaar. “Denk hierbij aan een alarminstallatie, een mechanische beveiliging en een voertuigvolgsysteem. Overigens kan elke Toyota die is gekoppeld aan de Toyota-app (MyT) worden gevolgd door de gebruiker. Daarnaast werken wij regelmatig samen met de politie en verzekeraars om meer inzicht te krijgen in de nieuwe technieken die dieven gebruiken. De informatie gebruiken wij vervolgens weer om beter beveiligde systemen te ontwikkelen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.