Aantal autodiefstallen stijgt, Limburg minst veilig
(Foto: Shutterstock)

Aantal autodiefstallen stijgt, Limburg minst veilig

In de eerste vier maanden van 2023 zijn er 2.972 motorvoertuigen gestolen. Het aantal gestolen auto’s ligt hiermee 5,8 procent hoger dan vorig jaar (2.810) en zelfs 31 procent hoger dan in 2022 (2.269).

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkings- en adviesplatform Independer. Independer auto-expert Menno Dijcks noemt het opvallend dat niet alle auto’s even populair zijn bij het dievengilde. “Vorig jaar was Toyota met 1 op de 6 gestolen auto’s het populairste merk om te stelen. “Vooral de 83 procent stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet.”

Limburg minst veilig

Autodiefstal is een volgens Independer een landelijk probleem, toch zijn er sterke verschillen per regio. “Auto’s staan verreweg het minst veilig geparkeerd in Limburg”, aldus Dijcks. “In deze provincie vinden per 10.000 huishoudens namelijk 8,3 diefstallen plaats. Dit is ruim twee keer meer dan het landelijk gemiddelde.”

De veiligste provincie om te parkeren is volgens Dijcks Friesland. “In deze noordelijke provincie werden de eerste vier maanden van het jaar ‘slechts’ 0,5 motorvoertuigen per 10.000 huishoudens gestolen. In Zeeland slaan criminelen met ‘maar’ 0,7 gestolen voertuigen per 10.000 ook minder vaak hun slag.

Independer stelt dat het landelijk gemiddelde 3,7 diefstallen per 10.000 huishoudens is. Ruim een kwart van alle in Nederland gestolen auto’s wordt ontvreemd in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Het zijn niet de grote steden die ten opzichte van het aantal huishoudens de grootste kans hebben op een gestolen voertuig. Die twijfelachtige eer krijgt het Limburgse Beek waar per 10.000 huishoudens gemiddeld 19 auto’s gestolen worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.