Opleiding verplicht voor professionals die met di-isocyanaten werken
Foto: Shutterstock

Opleiding verplicht voor professionals die met di-isocyanaten werken

Iedereen die beroepsmatig met di-isocyanaten werkt moet vanaf 24 augustus 2023 een opleiding volgen over de veiligheid en de effecten van de stoffen op de gezondheid. Vanaf dat moment geldt de REACH-restrictie in de Europese chemicaliën-wetgeving (REACH).

Dit meldt Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Carrosseriebedrijf (OOC) op haar website.

De wetgeving bepaalt dat dat je de stof niet mag gebruiken, tenzij je voldoet aan de voorwaarden die in de wet staan. Het doel van de restrictie is om mens en milieu te beschermen tegen onaanvaardbare risico’s van een chemische stof. De restrictie geldt voor producten met meer dan 0,1 procent di-isocyanaten en geldt voor iedereen – inclusief ZZP’ers – die hier beroepsmatig industrieel en professioneel mee werkt.

Ernstige allergieën

Di-isocyanaten zijn stoffen die onder andere gebruikt worden in lijmen, coatings en PUR. De stoffen kunnen vrijkomen en bij aanraking met de huid en inademing ernstige allergieën veroorzaken zoals astma. Dat kan direct maar kan ook pas na jarenlang gebruik zonder problemen zich ineens voor doen. Als je eenmaal allergisch bent, krijg je last bij ieder moment dat je er mee in aanraking komt. Zelfs als het maar om kleine hoeveelheden gaat.

Om allergie te voorkomen is het belangrijk dat de stoffen in de juiste verhouding gemengd worden. Hierom is besloten dat iedereen die beroepsmatig met deze stoffen werkt een opleiding gevolgd moet hebben. De leverancier van de producten moet het opleidingsmateriaal verzorgen.

De opleiding moet iedere vijf jaar herhaald worden en de gebruiker moet kunnen aantonen dat hij deze opleiding succesvol afgerond heeft.
De werkgever (of de ZZP’er) moet registreren welke medewerkers de opleiding succesvol hebben afgerond.

Wilt u meer weten over veilig en gezond werken dan kunt u zich laten voorlichten door de loopbaancoaches of HR-adviseurs van OOC. Kijk hiervoor op www.oocinfo.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.