Slecht slapen veroorzaakt één op de vijf ernstige auto-ongelukken
Slecht slapen veroorzaakt één op de vijf ernstige auto-ongelukken (Foto: Shutterstock)

Slecht slapen veroorzaakt één op de vijf ernstige auto-ongelukken

Slaapgebrek is een belangrijke oorzaak van auto-ongelukken. Dit blijkt uit onderzoek van bedden en matrassen leverancier Beter Bed. Behalve een negatief effect op de gezondheid, heeft slaapgebrek in het verkeer dezelfde uitwerking als het drinken van alcohol.

21 Procent van alle dodelijke auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat mensen slaperig achter het stuur zitten. Daarmee komen auto-ongevallen door slaperigheid bijna net zoveel voor als door alcoholgebruik. Minder dan vier uur slaap kan leiden tot vijftien keer meer risico om een auto-ongeluk te veroorzaken. Achttien uur niet slapen staat derhalve gelijk aan 0,5 promille alcohol, oftewel twee glazen alcohol. Vierentwintig zonder slaap staat gelijk aan een promille alcohol. Dat is twee keer zoveel dan wettelijk toegestaan, oftewel vier glazen alcohol.

Microslaapjes

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Internationale dag van de Slaap vrijdag 17 maart. Beter Bed maakt van deze gelegenheid gebruik door aandacht te vragen voor het belang van goede nachtrust en verkeersveiligheid. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar stelt dat vermoeidheid achter het stuur gaan zitten, zorgt voor zogenoemde ‘microslaapjes’. “Onder invloed van de stof adenosine in ons brein wordt de slaperigheid zo hoog, dat je lichaam wel moet toegeven aan slapen. En dat is levensgevaarlijk. Het raam openzetten of muziek aandoen werkt dan helaas niet meer. En ook iets kauwen of eten is niet bewezen effectief”, aldus Van de Laar.

Mensen met onbehandelde slaapstoornissen en jongvolwassenen hebben vooral tussen 00.00 en 06.00 uur de meeste kans om achter het stuur in slaap te vallen. Van der Laar adviseert om bij geeuwen, knikkebollen, zware oogleden, borden missen, dagdromen en moeite om te focussen geen enkel risico meer te nemen en de auto ergens te parkeren voor een dutje van 20 minuten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.