Schadevrije Jaren Systeem in 2024 op de schop
Schadevrije Jaren Systeem in 2024 op de schop (Foto: Shutterstock)

Schadevrije Jaren Systeem in 2024 op de schop

Het Nederlandse Schadevrije Jaren Systeem (SVJ) gaat in 2024 op de schop en wordt gemoderniseerd. De verandering moet het systeem eerlijker, transparanter en foutlozer maken.

Volgens verzekeraar autoverzekering.nl blijkt uit cijfers van verzekeraars dat 1 op de 2 aanvragen fout gaat omdat vaak het onjuiste aantal schadevrije jaren wordt opgegeven. Als gevolg hiervan moet de helft van de nieuwe polissen achteraf weer gewijzigd worden.

Om het SVJ te verbeteren worden er een flink aantal veranderingen doorgevoerd. Zo komt er een nieuwe database waarin de zuivere schadevrije jaren worden bijgehouden. De berekening van deze SVJ zal centraal in dit systeem plaatsvinden en realtime 24/7 te raadplegen zijn door verzekeraars en klanten.

Stuk eerlijker

Het nieuwe systeem moet ook inzicht gaan geven hoe de schadevrije jaren zijn opgebouwd. Dit kan omdat verzekeraars alle gebeurtenissen moeten doorgeven die van invloed zijn op de SVJ’s, zoals bijvoorbeeld de ingangsdatum van een verzekering en een geclaimde schade.

Iedereen met een particuliere autoverzekering krijgt in het systeem een wallet die per auto één certificaat bevat waarop de actuele SVJ’s staan. Als je van verzekeraar wisselt, behoudt de verzekerde het certificaat. De SVJ’s zullen in het vervolg in jaren en maanden worden opgenomen.

Autoverzekering.nl stelt dat dit een stuk eerlijker is als je bijvoorbeeld na twee jaar en vier maanden wilt wisselen. “Normaal gesproken zou je de vier maanden opbouw kwijt zijn, straks waarschijnlijk niet meer. Verzekeraars moeten dan namelijk wel de koppeling van de nieuwe SVJ’s aan de eigen bonus/malus-ladder aanpassen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.