Schadesector toont interesse in Belgische berekeningstool
(Foto: Shutterstock)

Schadesector toont interesse in Belgische berekeningstool

Het Belgische expertisebureau Vonck is in gesprek met onder meer de Stiba, SchadeGarant en OpenClaims over eventueel gebruik van Eco Repair Score. Dat is een tool om een duurzaamheidsscore te geven aan reparaties van voertuigen, die ook de milieu-impact meetbaar uitdrukt. De Belgische verzekeraar Axa maakte bekend de tool in België te gaan gebruiken.

Eco Repair Score is door Vonck ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO en begin dit jaar gelanceerd. Dat vertelde Vonck-directeur Wouter van den Abbeele, na de aankondiging dat de Belgische verzekeraar Axa als eerste die berekeningstool op grote schaal gaat toepassen. De score is een maat voor de milieuvriendelijkheid waarmee de aanrijdingsschade aan een voertuig hersteld kan worden. De tool kan volgens Vonck gebruikt worden door consumenten, schadeherstellers, verzekeraars, overheden én beleidsmakers.

Als grootste autoverzekeraar in België wil Axa de ontwikkeling van de Eco Repair Score ondersteunen en door haar erkende herstellers laten gebruiken in zowat 100.000 schadedossiers per jaar. Axa Belgium wil zo de uitstoot gelinkt aan reparaties tegen 2026 met 25 procent verlagen.

Volgens Vonck bestaat tot nu toe nergens ter wereld een dergelijke berekeningstool. Tegen 2027 wil de Eco Repair Score uitgegroeid zijn tot de Eco Repair Index of de standaard voor heel Europa. Niet alleen voor de milieu-impact van de reparatie van plaatwerkschade, maar ook voor het onderhoud van voertuigen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.