Schadelast door voertuigdiefstal stijgt explosief

Schadelast door voertuigdiefstal stijgt explosief

Hoewel het aantal voertuigdiefstallen in Nederland sinds 1995 is gehalveerd, explodeert de schadelast de laatste jaren, aldus het Verbond van Verzekeraars. De schade als gevolg van voertuigdiefstal bedroeg in 2011 38 miljoen euro, in 2013 was dat al 98 miljoen. Deze stijging is toe te schrijven aan professionele bendes die relatief jonge auto’s stelen.

Jubileum VbV
Dit zei Wouter Verkerk van Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de VbV. Tijdens een congres op 22 mei wordt teruggeblikt op de initiatieven om de schadelast te beheersen en reduceren. “Dat doen we onder meer door in te zetten op het voorkomen van diefstal. Bijvoorbeeld door fabrikanten te wijzen op beveiliging van auto’s. Maar er zijn uiterst professionele bendes actief. Is een auto toch weg, dan zorgen wij ervoor dat hij zo snel mogelijk geregistreerd en gesignaleerd wordt.”

Jonge auto’s
Hierbij zijn veel partijen betrokken: van politie en de Rijksdienst voor het Wegverkeer tot verzekeraars en ondernemers. In de toekomst hoopt Verkerk dat deze partijen nog meer informatie gaan delen dan nu gebeurt. “De joyriders hebben we goed onder controle, nu de professionele bendes nog, die relatief jonge auto’s stelen. Daardoor is de schadelast zo gestegen.” Om de aanpak te verbeteren, tekenen onder meer VbV, het ministerie van Veiligheid en Justitie, RDW, Nationale Politie,  het Verbond van Verzekeraars, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en stichting Verzekeringsbureau voertuigcriminaliteit een convenant waarin zij afspreken voertuigdiefstal binnen twee uur te registreren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.