Nog altijd veel automobilisten onder invloed achter het stuur [partnercontent]
Foto: Independer

Nog altijd veel automobilisten onder invloed achter het stuur [partnercontent]

Afgelopen jaar stapten nog altijd veel automobilisten onder invloed achter het stuur, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. De politie schreef in 2023 namelijk ruim 110 boetes per dag uit voor deze verkeersovertreding. Dat komt in totaal neer op 42.799 weggebruikers, ongeveer evenveel als in 2022.

Ruim een kwart van alle boetes voor rijden onder invloed werd uitgeschreven in Zuid-Holland. Met name in Rotterdam gingen automobilisten vaak op de bon voor dit vergrijp: in totaal was het daar 2.663 keer raak. Ook in Den Haag werden bestuurders regelmatig door de politie betrapt op rijden na alcohol- of drugsgebruik: 2.325.

Relatief gezien wordt er in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan het vaakst gereden onder invloed, want hier werden met 119,4 per 10.000 inwoners veruit de meeste boetes uitgedeeld. Ook het Brabantse Maashorst telt relatief veel automobilisten die de toegestane hoeveelheid alcohol achter het stuur overschreden: 76,1 boetes per 10.000 inwoners.

Menno Dijcks, autoverzekering-expert; “ Ook op de langere termijn kunnen ongevallen door rijden onder invloed grote gevolgen hebben. Zo kan je autoverzekering opgezegd worden wanneer je een ongeluk hebt veroorzaakt omdat je alcohol op had.De verzekeraar heeft in zo’n geval het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering. Mogelijk kun je dan alleen nog terecht bij de Vereende, waar de premie een stuk hoger is.’’

Sterkste toename in Noord-Brabant

In Noord-Brabant is het overigens oppassen geblazen voor weggebruikers. Hoewel hier niet de meeste boetes werden uitgedeeld, was er wel sprake van de sterkste toename. Ten opzichte van 2019 werd er gedurende het afgelopen jaar zo’n 67% meer boetes uitgedeeld. Landelijk is er in dezelfde periode sprake van een stijging van zo’n 32%.

Meer slachtoffers door drank en drugs in het verkeer

De trend dat er steeds meer automobilisten beboet worden voor rijden onder invloed, is helaas ook terug te zien in de hoeveelheid verkeersslachtoffers. In 2019 overleden er 42 verkeersslachtoffers, waarbij de veroorzaker die onder invloed was het ongeval wel overleefde. In 2022 ging het in dezelfde verkeerssituaties om 61 doden.

Naast dodelijke slachtoffers belanden veel weggebruikers op de spoedeisende hulp. Zo bleek dat 6.400 verkeersslachtoffers gewond raakten doordat zij alcohol of drugs hadden gebruikt achter het stuur. Bij twee derde was er zelfs sprake van ernstig letsel.

Schade door middelengebruik: gevolgen autoverzekering

Verzekeraars zijn verplicht schade die een automobilist aan een ander toebrengt te dekken vanuit de WA-verzekering. Dat geldt ook wanneer de bestuurder alcohol heeft gedronken.

Veel verzekeraars hebben een uitsluiting in hun voorwaarden opgenomen voor rijden onder invloed. Dat geldt echter niet voor alle autoverzekeringen. Je autoverzekering vergelijken is dus altijd verstandig, zodat je precies weet wat wel en niet binnen de dekking valt.

Veroorzaakt iemand schade door rijden met te veel alcohol of met drugs? Dan vergoeden veel verzekeraars wel de schade bij de tegenpartij, maar verhalen ze de kosten vervolgens op de automobilist die onder invloed was. Wie onder invloed aan het verkeer deelneemt en schade veroorzaakt, zal over het algemeen dus zelf voor de kosten moeten opdraaien. Dit geldt ook voor schade aan de eigen auto.

Bovendien heeft een verzekeraar het recht om de autoverzekering te beëindigen als de verzekerde schade heeft gereden onder invloed. Het afsluiten van een nieuwe verzekering kan in dat geval lastig zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.