PPG-fabriek verlaagt uitstoot dankzij eigen energiecentrale
(Foto ter illustratie: Shutterstock)

PPG-fabriek verlaagt uitstoot dankzij eigen energiecentrale

De autoverf en coatingfabriek in het Italiaanse Quattordio van PPG werkt vanaf deze week met een eigen energiezuinige energiecentrale. Door deze nieuwe stroomfaciliteit zullen de energiekosten met zo’n 13 procent dalen en zal de CO2-uitstoot met circa 10 procent verminderen, zo is de verwachting. Dat meldt de Amerikaanse verffabrikant PPG.

Voor deze installatie is PPG een samenwerking aangegaan met Grastim, dat efficiënte energieoplossingen biedt zoals warmtekrachtkoppeling en zogeheten trigeneratie, een combinatie van koeling, verwarming en elektriciteit. Met het project is een investering van 2,7 miljoen euro gemoeid, waarbij Grastim verantwoordelijk is voor de bouw en exploitatie van de krachtcentrale voor de fabriek. De verffabrikant werkte eerder ook al samen met Grastim voor zijn fabriek in Carvano waar warmtekrachttechnologie wordt ingezet. In ons land was PPG vorige maand nog in het nieuws toen de duizendste Moonwalk verfmengmachine werd geïnstalleerd. 

Torenhoge prijzen

“Met de torenhoge energieprijzen is het van essentieel belang om alle middelen aan te spreken om de productiekosten te verlagen”, aldus Baldo Pavolini, technisch directeur van Grastim. Het partnerschap met Grastim is volgens PPG belangrijk, zowel voor het verminderen van de koolstofuitstoot als een reductie van het energieverbruik. De verffabrikant wil de ervaringen met Grastim dan ook wereldwijd verder inzetten. Het Amerikaanse PPG heeft zijn hoofdkantoor in Pittsburg en is actief in 75 landen.

Over het eerste kwartaal van dit jaar heeft PPG een omzet gemaakt van 4 miljard euro, een stijging van 11 procent ten opzichte van Q1 vorig jaar. Zo blijkt uit de kwartaalcijfers van het concern. Die stijging is volgens ceo Michael McCarry vooral te wijten aan de doorgevoerde prijsverhogingen. De lakfabrikant behaalde vorig jaar een omzet van ruim 16 miljard euro.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.