‘Oud-Focwa-secretaris terecht op staande voet ontslagen’
Ook het Hof oordeelt dat het ontslag van de voormalig secretaris op staande voet terecht is. (Foto: Shutterstock)

‘Oud-Focwa-secretaris terecht op staande voet ontslagen’

In navolging van de kantonrechter heeft het Gerechtshof in Den Haag in hoger beroep geoordeeld dat het ontslag op staande voet van een voormalig Focwa-secretaris rechtsgeldig is. Dat meldt vakblad Automotive op basis van het onlangs gepubliceerde rechtbankverslag.

De secretaris werkte sinds 1999 bij Focwa en was tot 2015 werkzaam als secretaris van de branchevereniging. Na een zeer onrustige periode en bestuurlijke perikelen, werd hij in 2016 ontslagen door ad-interim voorzitter Denis Maessen.

In het hoger beroep komt de rechtbank tot hetzelfde oordeel, namelijk dat de Focwa de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig per direct heeft opgezegd, omdat de voormalige secretaris de Focwa volgens de Rechtbank aantoonbaar bedrogen heeft. Volgens de voormalig secretaris zou in 2011 een OR zijn opgericht, maar uit nader onderzoek bleek het contract daarvoor pas in 2014 te zijn opgesteld en te zijn geantedateerd. Dit zou zijn gebeurd nadat er onrust zou zijn ontstaan binnen de branchevereniging over een mogelijke reorganisatie.

Uit de uitspraak volgt onder andere dat de voormalige secretaris geen recht heeft op de door hem geclaimde schadevergoeding (inclusief loon) van 900 duizend euro, en dat hij Focwa nog een deel van het uitbetaalde loon moet terugbetalen, inclusief een schadevergoeding. Dit bedrag loopt in de tienduizenden euro’s.

nb. Omwille de belangen van de familie van de voormalige secretaris is er voor gekozen zijn naam per 1-8-2023 niet langer te vermelden. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.