Onderzoek Audatex: ‘Kunstmatige intelligentie kan schadeproces versnellen’
10 procent meer verkeersongevallen in 2021 (Foto: Shutterstock)

Onderzoek Audatex: ‘Kunstmatige intelligentie kan schadeproces versnellen’

Meer dan de helft van de schadeherstelbedrijven gelooft dat kunstmatige intelligentie (AI) het vastleggen en calculeren van voertuigschades en reparatietijden kan versnellen. Dit blijkt uit een onderzoek van calculatiesoftware-leverancier Audatex, dat plaatsvond in het Verenigd Koninkrijk.

Iets meer dan de helft (56%) van de respondenten geeft aan dat AI de efficiëntie tijdens het calculatieproces kan verbeteren. Eenenvijftig procent denkt dat intelligente software de klantenservice kan verbeteren. Precies de helft van de ondervraagden is van mening dat ze met de intelligente software al in een vroeger stadium schadedelen kunnen bestellen.

Vertraging in doorlooptijden

In het onderzoek werd schadeherstellers ook gevraagd wat de belangrijkste vertragingen in doorlooptijden zijn. Vierenvijftig procent geeft aan dat het bestellen van onderdelen voor grote vertraging zorgt. Bij 45 procent van de ondervraagden is wachten op goedkeuring van verzekeringsmaatschappijen de oorzaak van vertraging van het schadeherstel.

Uit de enquête blijkt verder dat de geschatte hersteltijd voor licht beschadigde voertuigen gemiddeld tussen 16 en 30 minuten ligt. Gemiddelde schades worden tussen 31 en 60 minuten gerepareerd. De reparatietijd van zwaar beschadigde voertuigen wordt door Audatex ingeschat op gemiddeld vanaf iets meer dan één uur. Het onderzoek vond plaats van juli tot augustus onder 1.289 Audatex schade-calculatiesoftware gebruikers in het Verenigd Koninkrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.