Nieuwe stakingen CAO Metaal&Techniek, schadebranche doet niet mee
Nieuwe stakingen CAO Metaal&Techniek (Foto: Shutterstock)

Nieuwe stakingen CAO Metaal&Techniek, schadebranche doet niet mee

Metaalwerknemers in de provincie Zuid-Holland gaan aanstaande donderdag 24 en vrijdag 25 maart opnieuw actie voeren voor een betere cao Metaal en Techniek. De komende tijd zal op meer plekken in het land actie worden gevoerd. Focwa-woordvoerder Brecht Grieten laat desgevraagd aan Autoschadeportaal, weten dat er geen signalen zijn er actie gevoerd gaat worden in de schadebranche. De schadesector gaf ook eerder geen gehoor aan de oproep tot stakingen.

De acties gaan een nieuwe fase in, volgens regionaal actieleider van CNV Vakmensen Evert Jan van de Mheen:  “We gaan ook in onze regio opschalen naar een tweedaagse staking. Het blijft onbegrijpelijk dat de werkgevers maar niks van zich laten horen. De werknemers zitten inmiddels al bijna een half jaar zonder nieuwe cao.”  

De onderhandelingen met de werkgevers zijn vorig najaar gestrand, onder meer op een veel te laag loonbod van gemiddeld slechts 1,4 procent. Het loonbod is, volgens CNV Vakmensen, ver beneden de inflatie en zou betekenen dat werknemers – zelfs ondanks de schaarste aan personeel – er zelfs in koopkracht op achteruit gaan. De cao geldt voor zo’n 320 duizend werknemers, waaronder 18 duizend werknemers uit de schadeherstel- en carrosseriebranche, en is per 1 oktober 2021 verlopen.

Eisen van CNV Vakmensen

De vakbonden hebben werknemers in Zuid-Holland nu opgeroepen tot een 48-uursstaking, komende donderdag en vrijdag. Donderdagochtend verzamelen actievoerders zich bij De Kuip in Rotterdam. Onderhandelaar van CNV Vakmensen Bernard Zijlstra is één van de sprekers. CNV Vakmensen eist onder andere voor iedere werknemer in de sector het recht om drie jaar vóór de AOW-leeftijd gebruik te kunnen maken van een regeling om eerder kunnen stoppen met werken. 

Andere eisen zijn onder meer drie procent loonsverhoging voor alle werknemers in de sector, met een minimum van 110 euro bruto per maand, een stagevergoeding van minimaal 200 euro bruto per maand, aldus Automotive Online.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.