Nieuw record voor onderhoudsmarkt in 2019

Het aantal onderhoudsmomenten aan personenauto’s van particulieren en kleine ondernemers heeft met 17,9 miljoen in 2019 een nieuw record bereikt. Dit blijkt uit de Aftersales Monitor 2019 van RAI Vereniging.

Omzetstijging
Afgelopen jaar steeg het aantal onderhoudsmomenten met bijna 11 procent ten opzichte van 2018 toen in totaal 16,2 miljoen beurten werden afgenomen. Sinds de start van de Aftersales Monitor in 2009 werden niet zoveel bezoeken aan de werkplaats geteld. Dat resulteert in een omzetstijging van 8 procent ten opzichte van 2018. In totaal werd in 2019 3,95 miljard euro omgezet. Het hoogste omzetniveau sinds 2012.
Volgens RAI Vereniging is de gemiddelde jaarlijkse besteding aan onderhoud de afgelopen jaren aanmerkelijk gedaald. Dit laat duidelijk zien dat de Nederlandse automotive branche zeer competitief is met voldoende onderlinge concurrentie.

Ook schade
De meeste onderhoudsbeurten zijn tussentijdse reparaties (30 procent), gevolgd door periodieke controle (15 procent) en APK (14 procent). Het meest werd aan APK en periodiek onderhoud uitgegeven. Dit laat zien dat veiligheid en milieu nog steeds belangrijke factoren zijn om onderhoud te laten verrichten. In totaal werd 26 procent van de totale omzet behaald uit dit type onderhoud (ruim 1 miljard euro), gevolgd door reparaties aan schade (ruim 700 mln.) en periodiek onderhoud (ruim 700 mln.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.