Forse stijging voertuigdiefstallen, Toyota meest gestolen
Minder voertuigcriminaliteit zorgen mede voor goedkopere autopremie. (Foto: Shutterstock)

Forse stijging voertuigdiefstallen, Toyota meest gestolen

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) meldt dat er in het eerste half jaar van 2022 13 procent meer personenauto’s gestolen zijn dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Volgens het LIV is het de eerste stijging in twintig jaar. 

Uit de cijfers van het LIV blijkt dat Toyota’s met 476 gestolen auto’s het meest in trek zijn bij het dievengilde. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn met stijgingen variërend van 21 tot 39 procent de meest opvallende stijgers. De statistieken leren eveneens dat er in dezelfde periode 39 procent meer motorfietsen, 38 procent meer brom- en snorfietsen en 32 procent meer lichte bedrijfswagens gestolen werden. In 2021 daalde het aantal autodiefstallen nog fors. 

Keyless-entry en alarmsysteem

LIV-manager Rudi Welling zegt de laatste maanden van 2021 al een stijgende lijn in het aantal voertuigdiefstalalen te zien. “Helaas heeft die doorgezet. Deel van het probleem is dat voertuigen van vier jaar en ouder met een nieuwprijs van onder de 50 duizend euro vaak geen extra alarmsysteem hebben. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor diefstal en autokraak.” Volgens hem is keyless entry nog steeds bij veel merken eenvoudig te kraken. “Een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem monteren en een aanwezige keyless laten uitschakelen is de beste remedie.”

Oudere voertuigen en tweewielers 

De stijging van personenauto-diefstallen komt voor 28 procent voor rekening van voertuigen van drie, vier en vijf jaar oud. In de leeftijd nul tot drie jaar oud zijn er 63 voertuigen minder gestolen dan vorig jaar. Toegenomen connectiviteit en betere traceerbaarheid lijken, volgens het LIV, een antidiefstal invloed te hebben. Van de brom- en snorfietsen wordt 40 procent gestolen in de grote steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De diefstaltoename is hier mogelijk toegenomen doordat de vraag naar tweewielers in grote steden wordt gestimuleerd en omdat men er makkelijk en goedkoop mee kan parkeren.

 

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.