Aantal autodiefstallen in 2021 daalt fors

Aantal autodiefstallen in 2021 daalt fors

Van januari tot en met november 2021 zijn er 948 minder personenauto’s gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. De grootste daling vond plaats in de eerste maanden van 2021, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. In totaal daalt het aantal diefstallen van auto’s van 5.888 in 2020 tot 4.940 in 2021.

“We denken wel dat de invoering van de avondklok een positief effect heeft gehad, maar er is niet één absolute waarheid”, zegt André Bouwman, adviseur van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit, maar volgens hem is het toch lastig om harde conclusies te trekken dat de daling het gevolg is van de avondklok.

Uit de cijfers blijkt onder andere dat de grootste daling in de eerste maanden van 2021 plaatsvond. Toen ging op zaterdag 23 januari de avondklok in en eindigde op 28 april. “Dat kan inderdaad haast geen toeval zijn”, aldus Bouwman. “We denken wel dat de avondklok impact heeft gehad op het aantal autodiefstallen vooral omdat de meeste voertuigcriminelen normaal gesproken liefst ’s avonds of ’s nachts toeslaan. Hoe groot het effect is, weten wij ook niet, maar de avondklok kan een verklaring voor de daling zijn.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

Koud en sneeuw

Ook de kou en sneeuwval, begin dit jaar, kan een rol hebben gespeeld, volgens Bouwman. “Kijk naar de daling in februari toen het behoorlijk koud was en er een groot deel van de maand sneeuw lag. Dat kan ook een rol van betekenis spelen”, zegt hij.

Jongere auto’s zijn door de toegenomen connectiviteit, volgens Bouwman, moeilijker te stelen en lastiger om te katten. “Er zitten tegenwoordig nogal wat digitale identiteiten in veel onderdelen. Criminelen zoeken in zo’n geval naar nieuwe verdienmodellen en wij zien dan ook al enkele jaren een verschuiving naar fiscale fraude met de im- en export van vooral de exclusievere auto’s”, aldus Bouwman.

Vorige week bleek al dat auto’s met het Keurmerk CCV minder aantrekkelijk voor het dievengilde zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.