Certificaat verplicht voor diefstalpreventie-werkzaamheden
(Foto: Shutterstock)

Certificaat verplicht voor diefstalpreventie-werkzaamheden

Vanaf 1 april is voor schadeherstel-, auto- en camperbedrijven een certificaat verplicht om te mogen sleutelen aan of programmeren van onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. Op die datum wordt in Nederland SERMI, de Europese Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information, van kracht.

Dat meldt Bovag op haar website. De SERMI had volgens de EU-wetgeving al eerder van kracht moeten zijn maar werd uitgesteld omdat er in ons land niet voldoende keuringsinstanties beschikbaar waren. Inmiddels zijn er drie van dat soort instanties waar het certificaat kan worden aangevraagd.

Ondernemers kunnen zich nu gaan voorbereiden op de aanvraag van het SERMI-certificaat. Ze moeten onder meer controleren of de juiste papieren, waaronder de aansprakelijkheidsverzekering, op orde zijn. Ook kan men een VOG (Verklaring omtrent het Gedrag) bij de gemeente aanvragen. Het certificaat is persoonlijk, dus ook de betrokken medewerkers moeten op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. De goedkeuring van een medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van het bedrijf, dus als het bedrijf geen SERMI-certificaat heeft, kan ook dat medewerker dat niet aanvragen, aldus Bovag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.