ASN Vermaire eerste klimaatneutrale autoschadehersteller
ASN Vermaire eerste GroenGedaan klimaat neutrale schadehersteller (Foto: ASN Vermaire)

ASN Vermaire eerste klimaatneutrale autoschadehersteller

ASN Vermaire is naar eigen zeggen, de eerste klimaat neutrale schadehersteller in Nederland onder het GroenGedaan Plus duurzaamheidslabel.

Met het programma van Stichting Duurzaam worden uitstoot veroorzakende zaken zoals het verbruik van elektriciteit, gas, afval en water in beeld gebracht. Vervolgens wordt een reductieplan opgesteld. De carbon footprint is gebaseerd op ISO 14064 en conform het GHG-protocol. Volgens Stichting Duurzaam bestuursvoorzitter Harry Filon, kunnen nog niet alle elementen uit scope III worden meegenomen. “Simpelweg omdat we daarvan de life cycle analyse (LCA) nog niet hebben kunnen vaststellen. Denk hierbij aan de footprint van onderdelen. Hopelijk kunnen wij hierin volgend jaar meters maken”, aldus Filon.

Serieus grote investeringen

Vermaire directeur Dennis Petrus: ”Iedereen is momenteel bezig met zijn energieverbruik. Wij waren er al veel langer mee bezig. Zelfs al voordat we met het plusprogramma van GroenGedaan begonnen. Het programma heeft ons wel geholpen om de effecten van de maatregelen scherp te krijgen en zo onze prioriteiten te bepalen. Het zijn serieus grote investeringen die we hebben gedaan en gaan doen. Maar we hebben bewust gekozen voor duurzame energie vanwege de kostenreductie en de klimaatbeheersing.”

Hiermee doelt hij onder andere op de 384 tier1 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijf. De jaarlijkse opbrengst van 148.500 kWh kan in principe voorzien in de eigen energiebehoefte. Ook het overstappen naar luchtdrogende lakken heeft tot grote besparingen en dus uitstoot geleid. “We kunnen nog niet op eigen kracht helemaal klimaatneutraal zijn, maar onze huidige uitstoot is gering en maar een fractie van het gemiddelde in de markt”, aldus Petrus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.