Vraag naar dashcams groeit

In Nederland groeit de vraag naar de dashcam, zo blijkt uit onderzoek van Verzekeringen.com onder grote verzekeraars.

Omstreden
Het gebruik van dashcambeelden is vaak nog omstreden, maar deze kunnen al wel worden ingezet bij verzekeraars en wetshandhavers om schuldvraag te beantwoorden. Wanneer dashcambeelden ter bewijsvoering worden meegestuurd, zullen verzekeraars hier in de meeste gevallen dan ook gebruik van maken.

Discussie
Volgens Verzekeringen.com worden beelden meestal niet ingestuurd als het om een ‘simpele’ schade gaat waarbij beide partijen er qua aansprakelijkheid samen uitkomen: “Maar in complexe situaties waar discussie ontstaat over de schuldvraag, zeggen beelden natuurlijk veel meer dan woorden. Het zijn perfecte hulpmiddelen om zaken te verduidelijken en een schade eerlijk af te handelen. Door het gebruik van videobeelden kunnen wij in veel gevallen discussie vermijden.”

De verzekeringswebsite wijst er echter wel op dat beeldmateriaal van dashcams nog maar zeer incidenteel wordt meegestuurd door verzekerden. In Nederland is een dashcam ook nog niet verplicht of verboden, terwijl deze in andere Europese landen vaak wordt verboden of afgeraden. Automobilisten zien een dashcam wel weer zitten. De verwachting van dashcamfabrikanten is dan ook dat het aantal dashcams in auto’s de komende jaren verder toe zal nemen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.