VBM: Veel strandingen door kou

De huidige koude periode zorgt ervoor dat veel automobilisten onverwacht stranden. Dit meldt de VBM (Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten). Vanwege de extreme kou heeft Rijkswaterstaat het “Protocol Extreem weer” ingeschakeld voor het gehele land.

Protocol
Het protocol geldt bij aanhoudende kou met gevoelstemperaturen van rond de -15 graden Celsius. Met de inschakeling van dit protocol worden in principe alle gestrande voertuigen die langs de snelweg staan door IM-bergers naar een veilige locatie gebracht met voorzieningen, bijv. een tankstation. De verruimde IM (Incident Management) regels gedurende extreem lage temperaturen is een maatregel dat door Verkeerscentrales en weginspecteurs wordt gebruikt voor een kortstondige periode. De maatregel geldt enkel tussen 18:00 ‘s avonds en 11:00 uur ‘s morgens;

Toename
Volgens de VBM neemt het aantal technische strandingen langs de wegen fors toe. Gemiddeld worden door de branche dagelijks 5.000 gestrande berijders geholpen en dat aantal loopt nu flink op. De bij VBM aangesloten hulpverleners werken in opdracht van alarmcentrales, verzekeraars, leasemaatschappijen en als merkenservice.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.