Schadeherstel zelf betalen vaak voordeliger dan claimen
(Foto: Shutterstock)

Schadeherstel zelf betalen vaak voordeliger dan claimen

Door herstel van kleine deukjes of krasjes zelf te betalen en niet bij de verzekering te claimen, kunnen automobilisten tot honderden euro’s besparen. Volgens vergelijkingssite Independer weegt een vergoeding zelfs bij de meest uitgebreide all-risk verzekeringen lang niet altijd op tegen de hogere premie die de verzekeraar gedurende minstens vijf jaren zal rekenen.

Autoverzekeringen expert Menno Dijcks van Independer stelt dat je na een geclaimde schade meteen vijf schadevrije jaren terugvalt op de bonus-malus ladder. ”Deze bonus-malus ladder bepaalt uiteindelijk jouw premiekorting. Voor elk jaar dat je geen claim indient, wordt je beloond met een hogere korting. Uiteindelijk kan die oplopen tot 85 procent. Als je claimt, kost het je dus weer vijf jaar schadevrij rijden om uit te komen bij de korting die je voor de schade had.”

Shoppen

Het is niet duidelijk waar de grens tussen wel of niet claimen precies ligt omdat er veel factoren meespelen zoals het aantal opgebouwde schadevrije jaren, het schadebedrag en de polisvoorwaarden van de verzekering. ”Het beste is om altijd voor jezelf te berekenen of het verstandig is om een schade te claimen”, aldus Dijcks. Hij adviseert autobestuurders eerst te onderzoeken of ze de schade zelf kunnen repareren. “Als dat niet lukt en je besluit om de schade zelf te betalen, ga dan in elk geval shoppen bij verschillende schadeherstelbedrijven.” Het prijsverschil kan volgens hem zitten in de manier van repareren of het gebruik van tweedehands onderdelen. “Vraag daarom verschillende offertes op bij herstelbedrijven en vraag korting. Het uurtarief voor schadeherstel ligt rond de 70-75 euro.’’

Ook weten veel mensen niet dat als je een schade toch geclaimd hebt, je meestal nog bedenktijd hebt. “Het kan namelijk gebeuren dat iemand pas na het indienen van een claim beseft dat het voordeliger was geweest om de herstelkosten zelf te betalen. De meeste verzekeraars bieden hun klanten de mogelijkheid om daar later alsnog voor te kiezen. Ook als de schade al is uitgekeerd.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.