Schade aan je auto: wel of niet claimen?

Schade aan je auto: wel of niet claimen?

Schade aan je auto? Altijd erg vervelend. Het lijkt dan voor de hand liggend om meteen de schade te claimen op je autoverzekering. Dit is alleen niet altijd handig en soms loont het om de schade uit je eigen zak te betalen. Independer legt uit hoe dat zit.

Schade claimen en je schadevrije jaren
Elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je schadevrije jaren op bij je autoverzekering. Met zo’n schadevrij jaar krijg je korting op je premie. Claim je schade bij je autoverzekering, dan val je vijf jaar terug in opgebouwde jaren. Dat kan een behoorlijke impact hebben op de korting die je nu krijgt op je premie. Vaak duurt het namelijk weer drie jaar voordat je op hetzelfde kortingsniveau zit. Als je de schade niet claimt, dan groei je in schadevrije jaren en krijg je steeds meer korting. Dit verschil kan de kosten van de reparatie soms ook dekken en is zeker iets om van tevoren kritisch naar te kijken.

Twijfel je wat je het beste kunt doen in jouw situatie? Met de schadeclaimtool van Independer krijg je hier een advies voor. Bel je je verzekeraar voor advies? Dan is het goed om te weten dat ze hier een aantekening van maken. Niet alleen om fraude tegen te gaan, maar ook om risico’s beter in te kunnen schatten.

Bedenktijd na claimen schade
Als je besluit de schade te claimen, dan maak de verzekeraar een bedrag naar je over waarmee je de schade betaalt. Je premie verandert, omdat je door het claimen terug valt in schadevrije jaren. Dat kan soms even schrikken zijn. Daarom krijg je bedenktijd. Dan kun je dit na afloop toch nog terugdraaien mocht je opeens een financiele meevaller hebben of de nieuwe premie is toch iets teveel van het goede. Hoe lang deze bedenktijd is, verschilt per verzekeraar.

Eenmalige hulp no-claimbeschermer
Heb je een aanvullende verzekering met een no-claimbeschermer? Dan kun je elk jaar één keer schade claimen zonder dat de premie bij je huidige verzekeraar omhoog gaat. Wel goed om te weten dat je wel je schadevrije jaren verliest. Dit is alleen een nadeel als je overstapt naar een andere verzekeraar. Die telt je vorige no-claimbeschermer namelijk niet mee en zal je na de overstap waarschijnlijk meer premie betalen.

Vergelijk autoverzekeringen
Als je besluit de schade te claimen bij je autoverzekering en je hebt geen no-claimbeschermer, dan verandert je premie. Het is dan altijd verstandig je autoverzekering te vergelijken. Wie weet ben je bij een andere verzekeraar goedkoper uit en kan dat soms flink schelen in de premie. Sowieso is het handig je autoverzekering regelmatig te vergelijken. De premies veranderen namelijk regelmatig, ook als je auto ouder wordt. (Foto: Independer)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.