Risico op ongeluk 4 keer groter bij handsfree bellen

Risico op ongeluk 4 keer groter bij handsfree bellen

BIVVBij Handsfree bellen tijdens het autorijden is de kans op een ongeluk vier keer groter dan wanneer de bestuurder dit niet doet. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van BIVV, het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid.

Afleiding
Met het onderzoek heeft het BIVV voor het eerst duidelijke effecten van handsfree bellen tijdens het autorijden aangetoond. “Afleiding is de grootste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen, na overdreven snelheid en alcohol”, aldus BIVV. “De populariteit van de gsm zorgt ervoor dat het een steeds groter wordend probleem in ons verkeer.”

Rondkijken
Uit het onderzoek bleek dat tijdens het handsfree bellen de bestuurders meer in het rond keken. Toch werd er 44% minder naar verkeersborden gekeken en 28% minder naar andere weggebruikers dan wanneer ze niet belden. Ook werd er minder lang in de linker zijspiegel gekeken en meer op het middenvak gereden.

Hiermee is duidelijk gebleken dat een handsfree telefoontje effecten heeft op de prestaties van bestuurders. Toch heeft de overheid gereageerd het handsfree bellen in België niet te verbieden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.