‘EV vaker bij ongeval betrokken dan brandstofauto’
EV vaker bij ongeval betrokken dan brandstofauto (Foto: Shutterstock)

‘EV vaker bij ongeval betrokken dan brandstofauto’

Volgens de Zwitserse verzekeringsmaatschappij AXA zijn grote elektrische auto’s met veel vermogen bijna 50 procent vaker bij een ongeval betrokken dan dezelfde auto’s met een verbrandingsmotor. Kleine elektrische auto’s hebben gemiddeld 10 procent minder kans op een ongeval. 

AXA baseert zijn uitspraken op basis van cijfers in Zwitserland. De gegevens gelden alleen voor Zwitserland, maar AXA ziet wel een trend die de komende jaren zal laten zien of deze doorzet of niet. Bestuurders van elektrische auto’s betalen volgens Moneyview tot een kwart meer premie dan brandstofrijders.  

Wennen aan vermogen

De belangrijkste oorzaak van de ongevallen is volgens Michael Pfäffli, hoofd Ongevallen en Preventie bij AXA, het rijgedrag van de bestuurders. “In de statistieken zien we dat vooral bestuurders van krachtige elektrische voertuigen meer ongevallen veroorzaken omdat ze hun rijgedrag niet aanpassen. Bij ev’s moet je vooral eerst wennen aan het veranderde rem- en acceleratie gedrag voordat je er veilig mee kunt rijden.”

In de meeste gevallen hebben de betrokken voertuigen een vermogen van meer dan 300 pk en veel trekkracht die direct beschikbaar is zodra het acceleratiepedaal ingetrapt wordt. De kracht kan onervaren bestuurders verrassen. 

AXA meldt geen details over het aantal kilometers dat met de auto’s wordt gereden, waar er gereden wordt en of het lease of particuliere kilometers betreft.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.