EU wil zwarte doos in auto´s verplichten

EU wil zwarte doos in auto´s verplichten

De EU wil dat auto´s standaard worden voorzien van een zarte doos, ofwel een ‘Event Data Recorder’ (EDR). Deze verplichting volgt op een voorstel waarover de Europese Commissie een accoord heeft bereikt.

Gegevens
Met de zwarte doos moeten gegevens worden verzameld van verkeerssituaties en ongevallen. Bijvoorbeeld de snelheid voordat de airbag wordt geactiveerd of de gereden snelheid. Deze gevens maken het makkelijker om bij bijvoorbeeld een aanrijding vast te stellen wat er precies is gebeurd.
Nu nog zijn verzekeraars voor het bepalen van de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval nog afhankelijk van de informatie die betrokkenen geven. `Het risico bestaat dat er onterecht een (volledige) schadevergoeding wordt gegeven”, aldus het Verbond van Verzekeraars. “Als de schuldvraag niet te beantwoorden valt, is bovendien niet duidelijk welke verzekeraar op moet draaien voor de kosten.”

Veiliger
Een verplichte aanwezigheid van een zwarte doos is een onderdeel van strengere wetgeving om het verkeer veiliger te maken. Volgens statistieken is de afname van het aantal dodelijke ongevallen in Europa in de afgelopen jaren tot stilstand gekomen. De voorgestelde regelgeving moet leiden tot een verdere afname. Naast de aanwezigheid van EDR moeten alle auto’s ook aan andere strengere veiligheidsregels voldoen. Zo moeten in de toekomst ook SUV’s en bestelauto’s verplicht over een TPMS bandendruk systeem hebben, iets waar ze tot nu toe nog zijn vrijgesteld.

De aanscherping is in het kader van het ‘Europe on the Move’ mobiliteitsprogramma. Ook in de toekomst zal de commissie de wetgeving kunnen aanpassen en verzwaren als nieuwe technische ontwikkelingen dit mogelijk maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.