De spoorstangset: vervanging is vakwerk

De spoorstangset: vervanging is vakwerk

De spoorstang is onderdeel van de stuurinrichting van de auto en bestaat uit een binnenste en een buitenste uiteinde. Hij brengt de krachten over van de stuurstang of tandheugel met behulp van de axiaalkogel over naar de fusee, waardoor de wielen sturen. Spoorstangen zien er eenvoudig uit, doch zijn samengesteld uit verschillende, samenwerkende delen.

Onderhoud

De levensduur van je spoorstangen hangt af van rijgewoonten, wegcondities en of je wagen ooit bij ongevallen betrokken was. Ze kunnen jarenlang meegaan. Aangezien ze ingezet worden bij elke keer wanneer een wagen wordt gestuurd, zijn spoorstangen aan beschadiging en slijtage onderhevig. Een stevige stoot van een stoeprand, maar ook binnendringend vocht in geval van een versleten hoes van de stuurkogel kunnen de spoorstang aantasten.

Het rijden van je auto met een slechte spoorstang heeft een negatieve impact op de wieluitlijning en veroorzaakt uiteindelijk schade aan de voorste ophanging. Een losse spoorstang betekent een groot veiligheidsrisico aangezien de bestuurder hierdoor controle over de auto verliest. Dit kan noodlottige gevolgen hebben. Gestrande auto’s waarvan beide voorwielen een verschillende kant uitwijzen, hebben hoogstwaarschijnlijk met een gebroken of losgeraakte spoorstang te maken gehad. Het wordt sterk aanbevolen dat auto-eigenaren spoorstangen regelmatig laten inspecteren om kostbare schade of serieuze gevolgen op de weg te voorkomen.

Wanneer moet een spoorstang worden vervangen?

Het goede nieuws is dat de symptomen van een beschadigde spoorstang makkelijk te herkennen zijn:

  • ongelijke bandenslijtage
  • speling van het stuurwiel
  • klopgeluiden uit de voorkant van de auto bij het nemen van een bocht of inparkeren
  • de auto trekt naar één kant tijdens het rijden


    Wanneer een spoorstang slijtage vertoont, wordt gelijktijdige vervanging van zowel spoorstangsets aan de linker- als aan de rechterkant aanbevolen, aangezien slijtage doorgaans aan beide kanten optreedt. Bij expliciete schade hoeft alleen de beschadigde spoorstang te worden vervangen. Ook moeten de wielen na de vervanging opnieuw worden uitgelijnd. Met een FEBI BILSTEIN spoorstangset heeft de monteur de spoorstang met axiaalkogel en spoorstangeind bij de hand voor montage op de linker en rechter vooras. In de set zijn tevens 2 slangklemmen, een stuurhoes en molybdeenvet inbegrepen. De spoorstangset is geschikt voor montage op verschillende uitvoeringen van Citroën en Peugeot uit de laatste twee decennia.

Vakman

Vervanging van een FEBI BILSTEIN spoorstangset wordt doorgaans in de garage uitgevoerd. Met het oog op de noodzakelijke aanpassingen aan de asgeometrie en de verwijdering en montage van de wielen op een hefbrug is de vakgarage de aangewezen plek voor reparatie van de stuurinrichting. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.