Consument kan jaarlijks gemiddeld 237 euro besparen op autoverzekering
(Foto: Shutterstock)

Consument kan jaarlijks gemiddeld 237 euro besparen op autoverzekering

Consumenten kunnen volgens financiële vergelijkingssite Geld.nl,  gemiddeld 237 euro per jaar besparen door over te stappen op een andere autoverzekering. Volgens de site zijn er grote premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars.

“Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering, specifiek voor jouw auto en situatie, is al snel een paar tientjes per maand, oftewel honderden euro’s per jaar,” aldus Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl.

Om te onderzoeken hoeveel geld consumenten gemiddeld op hun verzekering kunnen besparen, nam de vergelijkingssite een steekproef van 100.000 autoverzekering vergelijkingen op de website in 2022. De uitslag laat zien dat de laagste premie in de vergelijkingen gemiddeld 237 euro per jaar lager ligt dan gemiddelde premie van alle autoverzekeringen die iemand kan kiezen.

Enorme verschillen in premies

Volgens Bulthuis is dat al een flinke besparing. “Maar hij kan nog hoger uitpakken als je op nu bij een relatief dure verzekeraar zit. Het verschil tussen de hoogste en de laagste autoverzekeringpremie in de vergelijkingen was gemiddeld 565 euro per jaar.”

De premies voor autoverzekeringen verschillen vooral enorm doordat elke autoverzekeraar op zijn eigen manier de premies berekent. “Ze kijken allemaal naar factoren als het type auto, waar je woont, je leeftijd en je schadevrije jaren”, stelt Bulthuis. “Het verschilt echter per verzekeraar hoe ze al die zaken meewegen in de premie.”

Daarnaast moeten autoverzekeraars volgens Bulthuis met de premie-inkomsten niet alleen autoschades vergoeden, maar ook hun eigen kosten betalen. “Grote, traditionele verzekeringsmaatschappijen hebben veel meer personeelskosten en kosten voor bedrijfspanden, dan kleinere verzekeraars of maatschappijen waarbij je alles online regelt.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.