Brandgevaar bij laden EV’s in ondergrondse parkeergarages

Brandgevaar bij laden EV’s in ondergrondse parkeergarages

Het consumentenprogramma Kassa heeft gewezen op de risico’s bij het laden van electrische auto’s in ondergrondse parkeergarages. Er zijn grote zorgen over het toenemende aantal laadpunten in garages onder appartementen, winkelcentra en ziekenhuizen, zo wordt gemeld.

Lithium accu
Het gevaar zit ‘m volgens kassa in de kans dat deze auto’s tijdens het laden in brand kunnen vliegen. Boosdoener is de kwetsbare lithium accu. Als deze vlam vat, is de brandontwikkeling razendsnel en het vuur extreem heet, waardoor de garage kan instorten met alle risico’s van dien, zo meldt het consumentenprogramma. Kassa heeft in samenwerking met veiligheidsexperts ondergrondse parkeergarages in Amsterdam en concludeert dat deze niet brandveilig zijn. Bovendien bevinden zich in veel ondergrondse garages de laadplekken achterin de garages, ver van de uitgang, waardoor de brandweer er onmogelijk bij kan.

Verbod
Veiligheidsexperts pleiten daarom voor een verbod op ondergronds laden. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid geeft aan voor de zomer richtlijnen te publiceren waaraan ondergrondse parkeergarages moeten voldoen. Op dit moment onderzoekt TNO hoe in de bouwregelgeving van andere landen rekening wordt gehouden met elektrische voertuigen in parkeergarages.

Volgens Vexpan, het platform voor parkeren in Nederland, gaat het om naar schatting 50 tot 100 publiek toegankelijke ondergrondse parkeergarages met laadfaciliteiten. (Bron: Kassa)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.