ANWB: vervang halogeen door LED-lampen

ANWB: vervang halogeen door LED-lampen

De ANWB pleit ervoor om het wettelijk mogelijk te maken dat halogeen lampen in auto’s kunnen worden vervangen voor LED-verlichting, net zoals dat in huizen gebeurt. Dit laat de automobilistenbond weten.

Veilig
Uit een test van de ANWB in samenwerking met de Duitse zusterclub ADAC, blijkt dat dit veilig kan. Voor het achteraf inbouwen van LED-lampen in auto’s bestaan meerdere systemen, maar het gebruik ervan op de openbare weg is niet toegestaan, volgens de ANWB: “LED-verlichting verbetert de lichtopbrengst van oudere voertuigen met halogeenlampen aanzienlijk. Voordeel is ook dat LED-lampen zuiniger zijn en langer meegaan.”

Niet verblinden
Niet alle LED-lampen kunnen ingebouwd worden in een auto. Het lichtsysteem moet speciaal worden ontwikkeld voor het koplamphuis, zodat automobilisten niet worden verblind en de lichtbundel optimale zichtbaarheid geeft. Volgens de ANWB zijn er al jaren LED vervangingslampen op de markt, waardoor het mogelijk is om minder zuinige halogeenlampen te vervangen door LED: “Helaas is het in Nederland nog niet toegestaan om dit te doen.”

In Duitsland is er al een systeem voor achteraf-bouw van LED-lampen goedgekeurd. Andere EU-landen kunnen deze goedkeuring in theorie overnemen. Er is ook EU-wetgeving in ontwikkeling maar waarschijnlijk zal het nog geruime tijd duren voordat dit wordt ingevoerd. De ANWB hoopt met deze test een discussie op gang te brengen om het achteraf ombouwen naar LED-verlichting mogelijk te maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.