AkzoNobel verhoogt winst bij lagere omzet

AkzoNobel verhoogt winst bij lagere omzet

AkzoNobel heeft in 2020 een winst behaald van 963 miljoen euro tegen 841 euro een jaar eerder, een stijging van 15%. Dit meldt de lakproducent in haar zojuist verschenen jaarverslag.

Omzet
De omzet kwam uit op 8,53 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 9,28 miljard euro, zodat er nu sprake was van een daling van van 8 procent. De omzet van het bedrijfsonderdeel Automotive & Specialty Coatings, onderdeel van de divisie Performance Coatings, daalde van 1,32 miljard euro in 2019 naar 1,137 miljard euro in 2020, een daling van 14%. In het vierde kwartaal is deze daling afgenomen tot 8%. De vraag naar vooral autorefinish lakken nam weer toe nadat deze was geraakt door het Covid-19 virus in de eerdere kwartalen.

Overnames
Voor 2021 blijft AkzoNobel zoeken naar overnamekansen. In 2020 werden Titan Paints in Spanje en New Nautical in de Verenigde Staten overgenomen. AkzoNobel wilde ook de Finse lakfabrikant Tikkurila overnemen, maar dit bedrijf koos uiteindelijk voor een hoger bod van PPG. Toch blijft het Nederlandse concern zoeken naar nieuwe overnamekansen. Volgens topman Thierry Vanlancker wil AkzoNobel weer een de leidende positie in de verf- en coatingsbranche innemen. Hij laat weten dat AkzoNobel halverwege die doelstelling is. De komende jaren wordt gewerkt aan het verdubbelen van de winst. (Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.