Agressie in verkeer toegenomen

Agressie in verkeer toegenomen

Zeven op tien Nederlanders vindt agressie in verkeer toegenomen en 43 procent durft andere weggebruikers niet op hun gedrag te wijzen. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen.

Asociaal gedrag
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 69 procent van de Nederlandse automobilisten medeweggebruikers momenteel agressiever vindt dan twee jaar geleden. Vanwege de toegenomen agressie in het verkeer, durft bijna de helft van de ondervraagden hun medeweggebruikers niet te attenderen op asociaal rijgedrag. “In de afgelopen tien jaar is het aantal verkeer gerelateerde schadegevallen redelijk stabiel gebleven”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. “Opvallend genoeg wordt er in de maanden mei en juni de meeste verkeersschade gemeld.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een groot gedeelte van de ondervraagden weleens slachtoffer is geworden van agressie in het verkeer. Zo heeft maar liefst een op de vijf automobilisten weleens te maken gekregen met agressief rijgedrag (bijvoorbeeld afsnijden en remtesten) en heeft 23 procent van hen het weleens aan de stok gehad met andere weggebruikers.

Ergeren
95 procent van de respondenten ergert zich weleens aan het rijgedrag van anderen. Opvallend genoeg storen Audi- (85 procent) en BMW-rijders (86 procent) zich minder vaak aan bumperklevers en hardrijders dan andere automobilisten. BMW-eigenaren zijn met 28 procent zelfs de grootste tegenstander van harder optreden tegen agressie in het verkeer, tegenover een landelijk gemiddelde van slechts negen procent. (Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.