Aantal gemelde autovernielingen afgelopen decennium gehalveerd
Afbeelding: Shutterstock

Aantal gemelde autovernielingen afgelopen decennium gehalveerd

Het aantal geregistreerde autovernielingen is de afgelopen tien jaar met 52 procent gedaald. Opvallend is dat er in dezelfde periode juist relatief meer gevallen door de politie werden opgelost. Vergelijkingswebsite Slimster, dat onder meer autoverzekeringen vergelijkt, baseert dit op basis van een analyse van CBS-data.

In Zuid-Holland is met 1,91 vernielde auto’s per duizend inwoners de meeste kans op narigheid. Noord-Holland en Noord-Brabant volgen met 1,74 vernielingen per duizend inwoners. In Limburg (1.73), Friesland (1,33), Drenthe (1,25) en Overijssel (1,23) is de kans dat een auto vernield wordt het kleinst. Waar in 2012 het aantal aangiftes nog lag op ruim 60 duizend, was vorig jaar gedaald tot ruim 28  duizend.  

Minder vaak aangifte

Logischerwijs daalde hiermee in absolute zin ook het aantal opgeloste zaken. Echter werden er procentueel gezien juist meer aangiftes opgelost en lag het percentage opgeloste zaken in 2012 nog op 7,9 procent en in 2021 op 9,6 procent. De toename van 1,7 procentpunt lijkt, volgens Slimster, wellicht klein, “maar in werkelijkheid wil het zeggen dat de kans dat een aangifte werd opgelost met liefst 23 procent is toegenomen”. In het coronajaar 2020 lag het percentage opgeloste zaken zelfs boven de 11 procent. 

Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, stelt dat de cijfers niet per se hoeven te betekenen dat het aantal vernielingen ook werkelijk gehalveerd is. “Het idee bestaat dat het geen zin heeft om van dit soort zaken aangifte te doen, omdat van de dader vaak ieder spoor ontbreekt”, aldus Schuurman. 

Aantal gemelde autovernielingen in 10 jaar tijd gehalveerd.png Autoschadeportaal
Afbeelding: Slimster

Tegelijkertijd laten de CBS-cijfers een ander beeld zien: dergelijke zaken worden de afgelopen jaren, volgens Schuurman, juist vaker opgelost. “Dat zou ermee te maken kunnen hebben dat daders vaker op beeld vastgelegd worden. Er zijn steeds meer panden met beveiligingscamera’s en auto’s zijn regelmatig uitgerust met een dashcam.”

Een andere mogelijke reden voor het gedaalde aantal aangiftes is dat Nederlanders met alleen een WA-verzekering in dit soort gevallen niet gedekt zijn. Ruim 20 procent van de verzekeringsvergelijkers op de Slimster website kiest voor dit type verzekering.  “Wie wel een WA Plus- of allrisk verzekering heeft, levert bij een claim vijf schadevrije jaren in wanneer de tegenpartij onbekend is”, aldus Schuurman. “Daardoor gaat je premie omhoog en dat kan op jaarbasis zomaar enkele honderden euro’s schelen en betalen mensen de reparatie liever uit eigen zak of laten een krasje dan maar zitten.”

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.