Bovag zet in in op betere: veiligheidswinst door ADAS
Foto: Shutterstock

Bovag zet in in op betere: veiligheidswinst door ADAS

Bovag zet in op betere veiligheidswinst door rijhulpsystemen (ADAS). Dit wil de brancheorganisate doen door voorlichting via de leden en eigen media en door bij het ministerie te pleiten om ADAS onderdeel te laten zijn van het rijexamen.

Onderzoeksraad
Hiermee reageert Bovag op de conclusie van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dat de veiligheidswinst door ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) beter kan. Volgens deze raad zijn veel ADAS-systemen nog niet uitontwikkeld als ze op de openbare weg komen. Ook weten bestuurders vaak niet wat deze systemen wel of niet kunnen, waardoor risicovolle situaties kunnen ontstaan. Fabrikanten houden volgens de OVV te weinig rekening met de gebruikers van deze systemen en de eisen die de overheid aan auto’s stelt, sluiten niet goed aan bij de huidige generatie rijhulpsystemen. Ook wordt te weinig van ongevallen geleerd om de verkeersveiligheid van rijhulpsystemen te verbeteren.

Bijsturen
Het rapport ‘Wie stuurt? – Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer’ dat de Onderzoeksraad publiceerde stelt dat bijsturing noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat rijhulpsystemen bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Bovag zal hiervoor voorlichtende filmpjes hebben via instructables op Youtube en Bovag.nl over ADAS-systemen. Hiermee wil men consumenten informeren over de werking van deze systemen. Daarnaast zal BOVAG zich samen met partijen als het CBR en IBKI inzetten om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen. (Bron: Bovag)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.