Veroorzakers zware verkeersongelukken amper bestraft

Veroorzakers van ernstige of zelfs dodelijke verkeersongelukken worden in Nederland amper vervolgd. Daarom wordt ook de schade door deze ongelukken nauwelijks uitgekeerd. Dit zegt de Vereniging Verkeersslachtoffers in het Algemeen Dagblad.

Geen onderzoek
Volgens het AD doet het Openbaar Ministerie (OM) in het overgrote deel van de zware ongelukken geen onderzoek: “Vorig jaar kwamen 613 mensen om in het verkeer en jaarlijks raken meer dan 21.000 mensen ernstig gewond. In het overgrote deel van deze gevallen doet het Openbaar Ministerie (OM) geen onderzoek. In 2017 belandden 460 ongelukken waarbij iemand omkwam of ernstig gewond was geraakt, wel bij het OM. De Vereniging Verkeersslachtoffers zegt in het AD ervan overtuigd te zijn dat veel veroorzakers van zware ongevallen onterecht vrijuit gaan. Dit zou komen omdat gedragingen van de veroorzakers vaak niet zo verwijtbaar zijn dat er reden is voor strafrechtelijke vervolging. Ook kunnen ongevallen eenzijdig zijn, wordt er bemiddeld of vallen bij één ongeval soms meerdere slachtoffers.

Aansrakelijkheid
Het OM benadrukt in het AD dat kleinere ongevallen niet in deze cijfers zijn meegenomen en dat vervolging ‘uiteraard’ plaats moet vinden als er slachtoffers vallen én sprake is van strafbare feiten. Maar volgens de Vereniging Verkeersslachtoffers is er zonder oordeel van de rechter ook geen duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Slachtoffers moeten dan aansprakelijkheid bewijzen. Veel verzekeringen weigeren anders de schade te vergoeden omdat het ongeval hun eigen schuld zou zijn.

Auteur: court-jan

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.