NRC: Akzonobel betaalde miljoenen euro’s winstbelasting aan het Kremlin
(Foto: AkzoNobel)

NRC: Akzonobel betaalde miljoenen euro’s winstbelasting aan het Kremlin

Het Russische dochterbedrijf van Akzonobel floreert sinds de invasie van Oekraïne. Het bedrijf betaalde 16 miljoen euro winstbelasting aan de Russische overheid, schrijft NRC.

De Russische tak van het Nederlandse verfconcern Akzonobel is sinds de invasie van Oekraïne in 2022 gegroeid, hoewel de multinational publiekelijk claimt grotendeels uit Rusland te zijn vertrokken. De omzet van het Russische dochterbedrijf groeide vorig jaar met 8 procent, na een lichte daling van 3 procent in 2022. De nettowinst kwam in 2023 uit op ruim 37 miljoen euro. In de afgelopen twee jaar betaalde Akzonobel omgerekend circa 16 miljoen euro winstbelasting aan het Kremlin.

Dat blijkt uit de jaarverslagen van de drie Russische dochtervennootschappen van Akzonobel, die in handen zijn van NRC. De vennootschappen zijn volledig eigendom van het moederbedrijf in Amsterdam, al keren ze sinds 2022 geen dividend meer uit.

Eerder werd al duidelijk dat Akzonobel zijn belofte niet nakomt om niet meer in Rusland te investeren, zo meldt het NRC. Na de Russische inval in Oekraïne zou het Nederlandse verfconcern in Rusland geen marketing meer doen en niet meer in het land investeren. Toch zijn er in Rusland nog veel verfmerken van Akzonobel te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.