Verzekeraars moedigen veilig gebruik rijhulpsystemen aan
Apps en navigatiesystemen gaan voor gevaar op de weg waarschuwen. (Foto: Shutterstock)

Verzekeraars moedigen veilig gebruik rijhulpsystemen aan

Om kennis over en verstandig gebruik van rijhulpsystemen te vergroten, lanceert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de campagne ‘Slim’ voor autobezitters, autokopers en leaserijders. Verzekeraars die deel uitmaken van de ADAS-alliantie, moedigen het veilig gebruik van assistentiesystemen aan.

Uit onderzoek van het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat ADAS-systemen een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Uit de statistieken blijkt dat sommige systemen de kans om bij een ongeval betrokken te raken zelfs 67 procent verlagen.     

ADAS verstandig gebruiken

Volgens minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat maken rijhulpsystemen autorijden makkelijker, en moeten de systemen verstandig gebruikt worden. “Alleen als ADAS op deze manier gebruikt wordt, kunnen ze een bijdrage leveren aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming”, aldus Harbers. “Met de campagne die nu gelanceerd wordt, laten we zien hoe de systemen optimaal en op een veilige manier gebruikt kunnen worden.”   

De website komveiligthuis.nl geeft uitleg over bekende rijhulpsystemen, zoals adaptieve cruise control, lane departure warning en intelligente snelheidsassistentie. Op de website worden ook vuistregels voor veilig gebruik en handige tips gegeven. Automobilisten kunnen op de site ook melding doen van systemen die anders werken dan verwacht.  

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.