Verkeersongevallen kosten 17 miljard euro per jaar

Verkeersongevallen kosten 17 miljard euro per jaar

De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen bedragen jaarlijks zo’n 17 miljard euro, op basis van kostenpeil 2018. Ten opzichte van 2010 is dit een stijging van 5%. Dit meldt SWOV.

Immaterieel
Ruim de helft van de totale kosten in 2018 betreft immateriële kosten. Ook de kosten voor schade aan voertuigen zijn volgens SWOV relatief hoog: circa een kwart van de totale kosten. Andere kostenposten zijn medische kosten, productieverlies, afhandelingskosten en filekosten.  De organisatie voor wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid heeft becijfersd dat de kosten 2,2% uitmaken van het bruto binnenlands product: “Hiermee behoort Nederland tot de landen met relatief hoge kosten van verkeersongevallen. De verschillen komen vooral door verschillen in methoden om met name de immateriële kosten te bepalen.”

Stijging
Volgens SWOV bedroegen de kosten in 2010 nog 16,3 miljard euro: “De stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een toename van het aantal ernstig verkeersgewonden de afgelopen jaren.” In de kostenberekening worden meegenomen: medische kosten, productieverlies, materiële en immateriële kosten, afhandelingskosten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.