Vanesch Verf en LKQ Academy introduceren mbo-niveau 4 opleidingen
Foto (Autoschadeportaal) vlnr: Femke Teeling (Focwa), Johan van der Hoeven (LKQ/Fource), John Philips (GMTO) en Matthijs van Leeuwen (CAS-GEA Autoschade)

Vanesch Verf en LKQ Academy introduceren mbo-niveau 4 opleidingen

Leverancier van paint en non paint producten Vanesch Verf en LKQ Academy hebben samen mbo-niveau 4 opleidingen ontwikkeld, specifiek voor de autoschadeherstel-branche. De nieuwe opleiding slaat, volgens Vanesch Verf en LKQ, de ontbrekende brug tussen mbo-niveau 3 en hbo op zowel technisch als leidinggevend niveau.    

Abraham Lincoln zei het eerder al: “De toekomst is afhankelijk van wat we nu doen.” In de autoschadeherstelbranche is het, volgens Danny Miedema van LKQ Academy, niet anders. “De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Wat op mbo’s geleerd wordt, is in het dagelijks leven steeds vaker snel achterhaald. Met de mbo-4 opleidingen vullen we de leegte die na het mbo-niveau 3 is ontstaan”, zegt Miedema.

Acht opleidingslocaties

Om hier een start mee te maken, hebben Vanesch verf en LKQ Academy in samenwerking met automotive opleider GMTO de mbo-niveau 4 opleidingen ontwikkeld. De opleiding bestaat uit verschillende modules op technisch en organisatorisch niveau. De modules dekken alle facetten: van plaatwerken en spuiten tot technisch hybride, ev en diagnosespecialist en van personeelsmanagement tot leiding geven anno nu.   

Met dit totaalaanbod op acht opleidingslocaties in Nederland kunnen Vanesch Verf en LKQ Academy naar eigen zeggen het complete autoschadebedrijf opleiden. De twee mbo-niveau 4 opleidingen Operationeel Leidinggevende en Diagnosetechnicus Schadeherstel zijn vanaf voorjaar 2023 beschikbaar. 

Miedema: “Het opleidingsniveau binnen de schadeherstelbranche reikt op dit moment tot en met mbo-niveau 3. Daarmee was een doorlopende leerlijn naar hbo niet mogelijk. Met deze twee opleidingen slaan we een brug tussen beide niveaus en openen we de mogelijkheden naar permanente educatie in en ontwikkeling van de branche.” 

Blijf investeren in toekomst

Algemeen directeur Paul van Gerven van Vanesch Verf stelt daarbij dat deze opleiding onderdeel is van het complete opleidingslandschap voor de autoschadeherstelbranche. Hij ziet binnen de branche veel vakmanschap en technische kennis. “Maar er zijn bijvoorbeeld ook ondernemings- en managementvaardigheden nodig om een bedrijf te leiden. Wij bieden nu voor alle disciplines binnen het schadebedrijf mogelijkheden om zich te ontwikkelen.”

Ter gelegenheid van de introductie van de voortgezette opleiding, was een panel van branchevertegenwoordigers samengesteld om de uitdagingen van de schadeherstelbranche te bespreken. Femke Teeling (directeur schadebranchevereniging Focwa), Johan van der Hoeven (directeur onderdelenleverancier Fource), John Philips (directeur opleidingsinstituut GMTO) en Matthijs van Leeuwen (dga Van Leeuwen Auto’s) gaven hun visie op de toekomst van het autoschadeherstelbedrijf en dan met name het binnenhalen en behouden van personeel.

Over een ding zijn de panelleden het eens, je moet ook in economisch uitdagende tijden blijven investeren om in de toekomst mee te kunnen blijven doen. Zo waarschuwde Teeling dat als je niet uitkijkt je alleen maar met nu bezig bent en niet met de toekomst. “Dan bestaat de kans dat je de boot mist”, denkt zijn. Rode draad in de paneldiscussie was het stoffige imago van de branche die een mannenwereld is en zeker niet bovenaan het lijstje van jongeren en schoolverlaters staat. De conclusie na de discussie is dat alle partijen in de branche moeten samenwerken om het imago van de branche op te poetsen. “De sector loopt leeg”, aldus Teeling. “We moeten meer doen om mensen binnen te houden.”

Schadebranche toekomstbestendig maken

Op de manier waarop de branche dan van zijn stoffige imago af moet komen, : kwam naast het panel ook van de aanwezige branchegenoten. Omdat de uitdagingen echter niet in een middag opgelost kunnen worden, is geopperd een denktank te starten. Desalniettemin blijft de roep om ook in de huidige roerige tijden te blijven investeren in personeel.  

De doelstelling van Vanesch Verf en LKQ Academy zijn met met de voortgezette opleidingen duidelijk: de schadebranche toekomstbestendig maken. Met het nieuw ontwikkelde opleidingslandschap krijgt volgens Vanesch Verf iedereen die in de schadebranche werkt de kans om zich continu te ontwikkelen. De opleidingen zijn daarom ook beschikbaar voor de gehele branche en niet alleen voor eigen leden en relaties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.