Schadeseminar: schadebranche vraagt om meer regie en coördinatie
Foto: Marcel Cazemier

Schadeseminar: schadebranche vraagt om meer regie en coördinatie

Het opleiden van jong talent, verduurzamen van activiteiten en de opkomst van AI: de autoschadebranche kijkt volop naar de toekomst, zo werd duidelijk tijdens het Automotive Scvhadeseminar 2023. In Utrecht werd 7 september, onder leiding van AM-columnist Johan Schoonhoven, gesproken over de uitdagingen waar de branche nu en in de komende jaren mee te maken krijgt. Dat het leeft bleek uit de opkomst: met ruim 150 bezoekers waren alle stoelen in de evenementenlocatie bezet.

Het imago van de sector (en het daarmee samenhangende personeelstekort) is een hot topic. Het eerste thema van het seminar was daarom gewijd aan de behoefte van ondernemers in het schadeherstel om talent te werven en de uitstroom te minimaliseren. Een ander heet hangijzer is de groeiende hoeveelheid milieuregelgeving die op de schadesector afkomt. Dit onderwerp werd afgetrapt door Dolf Teuwen van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Volgens hem kunnen schadeherstelbedrijven veel doen om energie te besparen, zoals het verlagen van de druk op de compressor, de verwarming een graad naar beneden, deuren sluiten en verlichting effectiever plaatsen. “Goed plannen en simpel nadenken kan veel geld besparen.”

Wat ook een grotere rol gaat spelen: kunstmatige intelligentie. Kan AI een deel van de (administratieve) rompslomp uit handen nemen, was de vraag. Er kwamen diverse nuttige toepassingen aan de orde zoals het uitvoeren van herhalende taken.

Lees het volledige verslag op Automotive online.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.