Rijkswaterstaat wil verkeersveiligheid verbeteren met voertuigdata

Rijkswaterstaat start met een proef waarin de data van 250 duizend auto’s wordt ingezet om real time de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit meldt Automotive Management.

Samenwerking
Rijkswaterstaat gaat nog dit jaar data verzamelen en een pilot starten, waarin voertuigdata wordt gebruikt om de verkeersveiligheid te vergroten. Rijkswaterstaat doet het project in samenwerking met Duitsland, Luxemburg, Spanje en Finland, autofabrikanten BMW, Ford, Mercedes en Volvo en navigatiebedrijven Tomtom en Here. Inmiddels hebben ook andere automerken zich gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om het automatisch doorgeven van een geactiveerde airbag, een glad of slecht wegdek, of obstakels op de weg. Andere weggebruikers krijgen die informatie dan als waarschuwing via hun navigatie-app of boordcomputer.

Anoniem
De data die auto’s verzamelen gaan via de servers van de autofabrikanten en servicebedrijven naar Rijkswaterstaat. Die zorgt er voor dat alle gegevens anoniem worden verwerkt. Het is dus niet mogelijk om met deze data te achterhalen welke exacte auto of bestuurder er op weg is.

Rijkswaterstaat benadrukt dat het echt nog gaat om een pilot. Eerst moet onderzocht worden hoe betrouwbaar de data zijn, maar “de vooruitzichten zijn veelbelovend.”

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.