Rijbewijs 75-plussers tijdelijk verlengd

De tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers gaat per 1 december in. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer laten weten, zo meldt het Verbond van Verzekeraars.

Aanpassing
De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen, maar het wachten was op de Raad van State, aldus het Verbond: “Nu die ook positief is, kunnen 75-plussers blijven rijden totdat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.” Het Verbond zegt verheugd te zijn dat er nu (tijdelijk) regelgeving is. “Wij hebben eerder een oproep gedaan om coulant met deze groep automobilisten om te gaan. Deze tijdelijke verlenging schept duidelijkheid.”

Voorwaarden
Voorwaarden zijn dat een 75-plusser de gezondheidsverklaring bij het CBR moet hebben ingediend vóórdat het rijbewijs is verlopen. Daarnaast geldt de verlenging maximaal een jaar en mogen de bestuurders niet in het buitenland rijden omdat hun rijbewijs daar niet geldig is. In totaal komen er per 1 december ruim 86.000 in aanmerking voor de regeling. Deze regeling geldt alleen niet voor mensen waarvan het rijbewijs korter dan vijf jaar geldig is vanwege een medische achtergrond. Ook 75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, vallen niet onder de regeling. Door de tijdelijke verlenging ontstaat er bij het CBR ruimte om aan de slag te gaan met de groep mensen die zich vanwege een medische aandoening tussentijds meldt. Ook komt er meer ruimte vrij voor het beoordelen van de rijgeschiktheid van examenkandidaten.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.