REGS redt mensen bij auto te water

REGS redt mensen bij auto te water

De politie heeft een nieuw preventiesysteem gepresenteerd onder de naam REGS (Rescue Escape Guidance System). REGS fungeert als een veiligheidssysteem voor auto’s die te water raken. Het verbrijzelt automatisch de zijruiten waardoor inzittenden de gelegenheid hebben tijdig het voertuig te verlaten en hulpverleners de kans krijgen om inzittenden tijdig te bereiken. Volvo rustte 29 politieauto’s van de KLPD uit met het systeem. Deze test duurt een jaar.

REGS is een Nederlandse vinding die werkt met sensoren in de portieren. Door de optredende veranderingen in druk en de aanwezigheid van water zorgen de sensoren er automatisch voor dat de zijruiten verbrijzelen, nog voordat de auto definitief zinkt. Hierdoor worden de overlevingskansen voor de inzittenden in het water aanzienlijk vergroot.

Per jaar belanden in Nederland 750 personenauto’s in (on)diep water. Ongeveer 50 mensen komen daarbij om het leven. De helft komt te overlijden door verdrinking, omdat de ramen en de deuren blokkeren. In de eerste vier maanden van 2012 verdronken 20 mensen, omdat hun auto in het water belandde.
Centraal Beheer Achmea heeft aangegeven de goede hoop te hebben dat het REGS-systeem kan bijdragen aan het kunnen redden van mensenlevens bij te water raken van een auto. De verzekeraar zegt het initiatief van de politie te steunen en roept de auto-industrie op om serieus te bezien hoe spoedig nieuwe auto’s standaard kunnen worden voorzien van het REGS systeem.

Klik hier voor het filmpje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.