Overstappen van autoverzekering bespaart gemiddeld 282 euro
(Afbeelding: Shutterstock)

Overstappen van autoverzekering bespaart gemiddeld 282 euro

Consumenten kunnen gemiddeld 282 euro op hun autoverzekering besparen als ze overstappen naar een andere verzekeraar. Volgens vergelijkingssite Geld.nl zijn de premieverschillen tussen de verschillende autoverzekeraars groot. 

Volgens product specialist Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite blijkt uit een onderzoek dat consumenten bij de goedkoopste verzekeraar al snel een paar honderd euro per jaar goedkoper uit zijn dan bij de duurste verzekeraar. 

Geld.nl trekt de conclusie op basis van een steekproef van 100.000 autoverzekering vergelijkingen die in 2021 op de website zijn gedaan. Uit de steekproef blijkt dat de goedkoopste premie gemiddeld 282 euro per jaar lager ligt dan de gemiddelde premie van alle autoverzekeringen die iemand kan kiezen. Het verschil tussen de duurste autoverzekering en de goedkoopste autoverzekering is gemiddeld zelfs 688 euro per jaar.

Grote premieverschillen

De grote premieverschillen zorgen er volgens Bulthuis echter niet voor dat automobilisten massaal overstappen. “De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat er vanuit dat elk jaar slechts ongeveer acht procent van verzekerden overstapt van autoverzekering. Consumenten laten dus met zijn allen flink wat geld liggen.” Recent bleek dat ruim 40 procent van de Nederlandse automobilisten nog nooit overgestapt is naar een andere verzekeraar.

Mensen stappen vooral niet over omdat ze bang zijn een verkeerde keuze te maken en denken dat overstappen veel gedoe is. Bulthuis: “Maar dat is helemaal nodig. Als je alleen een WA autoverzekering hebt zijn de voorwaarden bij vrijwel alle autoverzekeraars gelijk. Je kunt daar met een gerust hart voor een goedkopere autoverzekering kiezen.” 

Bij een WA + beperkt casco of all risk autoverzekering is het volgens Bulthuis wel goed om even te controleren hoeveel eigen risico je betaalt en hoe het bijvoorbeeld zit met de vergoeding als je de auto total loss rijdt. “Maar dat zie je tegenwoordig direct als je online autoverzekeringen vergelijkt.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.