Ouderen achter het stuur risico op de weg

Ouderen achter het stuur risico op de weg

Hoe ouder je bent hoe minder kilometers je rijdt. Uit een uitzending van Nieuwsuur op donderdagavond bleek dat ouderen toch een risico op de weg zijn.

Autobezit
Volgens Nieuwsuur wijst onderzoek van CBS uit dat het autobezit en het aantal gereden kilometers sterk afnemen met de leeftijd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat huishoudens waarbij de voornaamste inkomensbron pensioen was, gemiddeld per huishouden 9.300 kilometers aflegden. In andere huishoudens was dat twee keer zo veel. Huishoudens met 85-plussers reden 4.700 kilometers, bijna twee derde minder dan gepensioneerden van 55 tot 60 jaar. De auto wordt na pensionering vooral gebruikt voor visites en winkelen.

Verkeersveiligheid
Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van justitie, zei in Nieuwsuur dat het niets zegt over de verkeersveiligheid dat ouderen die niet meer werken minder kilometers maken. “Dit zegt nog niks over het aantal ongevallen dat iemand maakt. Als je minder gaat rijden, krijg je ook minder ervaring en word je misschien minder scherp.” Nu worden automobilisten vanaf 75 jaar eens in de 5 jaar gekeurd, maar volgens Spee is dat te lang. “Veel ouderen vinden dat ze nog prima kunnen rijden, ook als dat onterecht is.” Ook zou de regelgeving strenger moeten worden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.